2014. november 24., hétfő

"Te tehetsz róla"

Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de annyi minden motoszkált bennem, hogy úgy döntöttem nem tartom magamban, úgyis régebben volt pár véleményleírós posztom, amik mára eléggé elmaradtak :) ...

A téma elég kényes, főleg a mai Magyarországon - hogyan közelítsük meg a szexuális erőszak kérdését? És persze nem csak mi, egyszerű polgárok, hanem hogyan közelítse meg egy bíró, egy rendőr a kérdést - pontosabban hogyan közelítse meg a bíróság és a rendőrség a kérdést. Mert szerintem, ahogy a rendőrség új "botrány"-kisfilmjében sikerült körüljárniuk a témát szimplán nem helyes, sőt... azok az ókori törvények jutnak eszembe róla, hogy ha nem sikítasz a városhatáron belül, akkor nem is megeőrszakoltak, hanem házasságtörést követtél el, meg leszel kövezve. Magyarán szólva egy hatalmas visszalépés a társadalmi fejlődésben.

Eleve baromi hátul jár a társadalmunk, főleg a szemléletmódokban. Van erről egy teóriám - ha a mozgólépcsőn mindenki majd a jobb oldalon fog állni, akkor már "európai" társadalomnak hívhatjuk magunkat. Mert hogy ez Európában így van. Aki sietne, az szépen felrohan a bal oldalon, a ráérsőek pedig szépen beállnak jobb oldalra. Ez "odakint" nem jelent gondot. Itthon még én érzem magam rosszul, ha sietek, és úgy kell elnézést kérnem mindenkitől, hogy bocsi, álljál már odébb... körülbelül, mint itt a bicikliút-gyalogút kérdése. Van egy szakasz ahogy jössz be a faluba, hogy a gyalogút jobbra, a bicikliút balra van az úttól. A legtöbb gyalogossal nincs is baj, szépen átmennek a gyalogútra, a bicikliske meg mehetnek a bicikliúton. De vannak páran, akik kikészítenek - azzal nem is lenne bajom, ha 1-2 gyalogos lézengene a bicikliúton, de amikor 2-en mennek egymás mellett (értsd. te melettük biciklivel sehogy se férsz el) , és te rájukcsengetsz, hogy elférj, és még ők vannak mégsértődve, hogy hogy merészeltél rájukcsengetni... Na, az kiborít.

Visszatérve az eredeti témához, a kisfilmhez. Nem tudom hányan láttátok, hányan nem (aki nem látta, ne is nézze meg, kímélje meg magát attól, hogy felmenjen benne a pumpa, mert bennem borzalmasan felment), de pár dolgot leszögezhetünk:
- a szexuális erőszak NEM az áldozat hibája
- az erőszaktevő NEM nézi az öltözködést

Az alkohol már más kérdés. Úgy gondolom, nem vethetjük rá senkire se a követ azért, mert egy buliban megiszik 2-3 röviditalt, de tény és való, hogy az ivás megnöveli az áldozattá válás lehetőségét - nem csak az erőszak terén! Hiszen, ha valaki kidől részegen egy köztéri padon, akkor őt sokkal könnyebb kizsebelni, vagy épp megerőszakolni, mint egy olyat, aki csak "jókedvű" az italtól.  Szerintem mindenki ismeri egy bizonyos kor fölött a határait, így tudja hogy mennyit ihat, mennyit nem, ez az egyéni felelősség egyik kérdése.

De mégis, mi az hogy Te Tehetsz Róla? Ki lesz vetítve ez minden bűncselekményre, és majd azt mondjuk, hogy a te hibád hogy betörtek a lakásodba, a te hibád hogy ellopták a mobilod, a biciklid, a te hibád hogy leszúrtak, mert nem adtad át a pénztárcádat. És mivel a te hibád, ezért a rendőrség felelőssége már el is illant, nekik itt nincs dolguk, oldd meg magad, ha már a fejedre hoztad a bajt.

No és az elkövető? A kisfilm egyetlen pozitívuma, hogy "arctalan, sötétben meghúzódó, teljesen átlagos" alaknak jeleníti meg, így könnyen kimondhatjuk, hogy vigyázzatok lányok, bárki lehet elkövető. És ennyi.

Feltenném a kérdést, hogy most akkor mi van? Aki bántja egy embertársát, annak nincs semmi felelőssége? Ő ússza meg, hiszen a lány provokálta ki, hogy bántsák? És a kisfilm által üzent logikán továbbindulva, dögöljek meg, mert pénzt keresek, és van saját házam, amiben a nagy nehezen összekuporgatott értékeim vannak, ami igazából ezek szerint szabad préda mindenkinek? És ha már szexuális erőszak, a kisgyereket hibáztatjuk akkor, ha egy pedofil elkapta? Vagy hogy működik most ez?

Felháborító ez az egész, főleg hogy egy olyan szerv üzeni ezt, mint a rendőrség. Tényleg nem tudom, hogy nem brainstormingoltak efölött a kérdés fölött, hogy fiúk, lányok, durva dolog ez, hogy lehetne valami ütőset alkotni? Egyáltalán ki találta ki azt, hogy "Te tehetsz róla" ... ?! Miért nem maradhatott volna meg csak a "Tehetsz ellene" vagy esetleg valami olyasmi, hogy "Vigyázz magadra". Körülbelül minden jobb lett volna ennél. Az áldozat hibáztatása undorító dolog. Egyetlen egy hozadéka lesz ennek - még kevesebben fognak a rendőrséghez fordulni (így is baromi nagy a látencia a szexuális bűncselekmények körében). Komolyan felteszem a kérdés, hogy mi van ha ez is volt a cél? Mert egyszerűen nem tudom felfogni, hogy ki volt az, aki úgy gondolta, hogy egy ilyen "alkotás" megfelel egy prevenciós filmnek.

Úgy gondolom, hogy ez a kisfilm, és a most már köré gyűrűsödő botrány cseppet sem javított az emberek rendőrséghez való hozzállásán. Azt pedig jól tudjuk, abban a társadalomban, ahol nem tisztelik a rendőrséget, ahol elveszett a hit a rendfenntartásban, ott bizony megemelkedik a bűnözés.

És a nők továbbra is félnek. Mert hogy félnek. Nem mondják ki, mert nincs megfelelő csatorna, ezért csak bizalmas pillanatokban, nagyritkán, egymásnak árulják el a félelmeiket. És hogy ne félnének egy olyan társadalomban, ahol van rá esély, hogy a férjük/barátjuk megveri őket, és azt se tudják, hogy hova forduljanak, és hogy ne félnének egy olyan társadalomban, ahol ha megeőrszakolják őket, akkor az egyetlen szerv, ahová fordulhatnak azt mondja nekik, hogy "Te tehetsz róla".

Fájdalmas, ha engem kérdeztek, hogy egy ilyet meg kellett élnünk. És persze, mondhatja azt bárki, hogy jó, jó, de azért nem délafrikában élünk, ahol már egy "anti-rape" szerkentyűt hordanak a nők magukban (ami hasonló egy tamponhoz, ám ha megtámadnak, akkor tüskéivel belemar a férfiba). Tény, hogy nálunk nincs annyi erőszak, mint ott, de attól még van. És még csak a tényleges behatolással járó erőszakról beszéltünk, az egyéb támadásokról nem. Mert bizony hallani olyan esetekről, hogy a lány nyugodtan sétált az utcán, egy vadidegen férfi odalép hozzá, és megfogdossa, és még undorítóbb dolgok. Ők is kiprovokálták? Mégis mivel? Azzal, hogy élnek? Azzal, hogy épp arra volt dolguk? Magyarázza ezt meg nekem, kérem, valaki ...

És itt jön fel az, hogy állítólag a miénk egy modern, európai társadalom... Egy olyanban ez a bejegyzés nem született volna meg.

(elnézést az esetleges félreütésekért, értelmetlen mondatokért, enyhén szólva méregtől elborult elmeállapotban írtam meg ezt)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon kényesen érint a téma, ugyanis magam is voltam áldozat. Szerencsére tettlegességig nem fajult a dolog, de egy életre megváltoztatott mindez. Szerintem sem kap elég nagy figyelmet a téma, de ha kap is, akkor is kiforgatják az egészet. Az meg, hogy tehetünk róla nagy baromság, ezt a saját példám is bizonyítja. Sosem voltam vonzó a férfiak szemében - túlsúlyos, szemüveges, csúnyácska lány voltam/vagyok, ráadásul mindig meghúztam magam a sarokban, mégis kétszer megtalált egy abberált állat. Nem kell ahhoz kihívóan öltözködni, elég ha azt látják és érzik rajtad, hogy félsz. Márpedig az ilyenek kiszagolják, ösztönösen az áldozat típusokat keresik. Nem azokra a harsány, feltánő nőkre fognak bukni, akik a társaság középpontjában buliznak, hanem arra, aki senkinek sem szúr szemet. Szimpla logika. Én legalábbis így gondolom és ezt tapasztaltam, úgyhogy a kisfilmekkel nem igazán értek egyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom, hogy át kellett élned :( ... Borzalmas... :(

      Törlés
  2. Fú, ez elég durva. :O nem láttam a videót, így nem is tudom konkrétan, hogy milyen videóról is van szó. CSak egy hasonló demotiválós képet láttam, de azon én is elborzadtam, hogy hogyan állíthatnak olyat, hogy ő tehet róla... :S Érdekes egy társadalomban élünk.://

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...