2015. július 7., kedd

VideóAjánló - 100évnyi...

Múltkor a Facebook oldalon már igaz már mutattam ebből egy szeletet, de úgy döntöttem megörökítem itt a blogon is :) . Egy hihetetlen jó kis videó-sorozatról van szó, mostanában amúgy is divatossá vált hogy 100 évre visszamenőleg mutassanak be bizonyos trendeket. Nagyjából ennél a sorozatnál is erről van szó, azzal az érdekességgel, hogy 100 év divatját mutatja be egy-egy országban.

Be kell valljam nektek, hogy egyedül az USA volt az számomra, amit unalmasnak találtam, hiszen jól tudjuk az USA egy Trendszetter, mindenki ezt az országot majmolja, ahogy csak tudja, ezért azt a videót most nem fogom belinkelni, aki szeretné, az a csatornán megtekintheti :) [Link] , ahol nem mellesleg háttérvideókat is láthatunk a különböző megjelenések mögötti kutatásokról, ami szintén egy izgalmas anyag lehet, hogy miért pont így csinálták meg a sminket, a hajat, miért pont ezeket a kiegészítőket tették fel a nőkre, stb., egy szó mint száz, érdemes arra is ránézni :) !

Most pedig nézzük meg kicsit közelebbről a videókat!

1. Irán
Ez a sorozat 3. epizódja (az USA első két epizódot kapta meg). Irán egy Délnyugat-Ázsiai ország, ahol a legtöbb ember iszlám vallású (kb. 90%). A terület, ahol az ország fekszik, már az őskortól fogva lakott terület volt, nem kevés háborúval, konfliktussal, ugye ez ma sincs másként. Érdemes a videóban megfigyelni, hogy hogy változott a nők frizurája, illetve a fejkendő mintázata, viselete is, sőt, annak elhagyása is. Érdekes a kontraszt a 70s-80s évek közötti váltásnál is!


2. Korea 
Korea szintén egy izgalmas terület történelmileg, hiszen a Kelet-Ázsiai ország igazából ma már két ország, hiszen a kb. kr.e. 1100 óta létező ország a '40s-50s években kettészakadt, amit a videó is jól bemutat, izgalmas látni az északi-, és a déli kultúra különbségét...


3. Mexikó 
Az Észak-Amerikai országról szerintem a legtöbbünknek az amerikai filmek hatására nem más, mint az illetgális határátlépés, és a bevándorlók jutnak eszünkbe, holott magának az országnak hihetetlen hogy milyen különleges, gazdag kultúrája van, nem mellesleg az egyik kedvenc festőm, Frida Kahlo szülőhazája is :) . Érdemes odafigyelni a gyönyörű kiegészítőkre, amik többségén jól érzékelhető az azték kultúra.


4. Fülöp-szigetek 
A Délkelet-Ázsiai ország több mint 7107 szigetből áll. Főleg gyönyörű tájairól ismert, illetve arról, hogy a térségben egyedülállóan itt keresztény vallásúak vannak a legtöbben. A videóban nekem a kedvencem a legelső, 1910s outfit, kimondottan aranyos, nagyon jól mutatja az ország különlegességét (hogy rengeteg szigetből áll). Egyébként szomorú tény, hogy a Fülöp-szigeteken óriási a terrorizmus veszélye...


5. India
... vagyis a szub-kontinens, a világ egyik legnépesebb országa, és természetesen a Bollywood-i akció-filmcsodák szülőhazája :) ! Szintén hihetetlen különleges, egyedülálló kultúrával rendelkezik, amit nagyon sok "nyugatit" vonz (többek között engem is ^^). A videóban szintén érdemes odafigyelni a fejkendő és a testfestés megjelenésére-elhagyására (vagyis ennek váltakozására), a hihetetlenül gyönyörűséges ékszerekre, kiegészítőkre, és természetesen a bindik alakulására :) !


6. Oroszország 
Szintén egy szívemnek kedves ország (akár csak India), illetve az eddig megjelent országok közül az első, ami Európában (is) található. A videó szintén jól kiemeli a különböző történelmi változásokat (pl. a kommunizmus elterjedését, a II. Világháborút) illetve a ma nagy port kavaró Pussy Riot bandával záródik ez a kis összeállítás. Zseniális, gyönyörű, az 1910s évekbeli haj-, és kiegészítők pedig úgy kellenének, ahogy vannak, hihetetlenül jól néz ki :) !


Sajnos egyenlőre csak ezek a videók találhatóak meg a csatornán, de nagyon remélem, hogy hamarosan bővülni fog.

Arra pedig külön felhívnám a figyelmet, hogy bár ezek egymástól távolságban messze lévő területek, mégis érdemes odafigyelni a hasonlóságokra (pl. a 20-30s évek kalapjaira, erős sminkjeire, a 30-40s évek rövid, hullámos hajaira, a 80s évek borzalmasan agyontupírozott frizuráira, amit a 90s évek "lenyalt" hajai követnek). Más-más ország, mindnek megvannak a maga sajátosságai, mégis érdemes odafigyelni ezekre a "közös" elemekre :) !

Jó szórakozást a videókhoz ;) !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...