2011. április 21., csütörtök

Ékszerkészítési mi-micsoda

Viló kérte, hogy készítsek egy ilyet, remélem a kérdéseire választ kap :) !!!!
Az ékszerkészítés egyik „alapelve” az, hogy semmit se arra használj, amire való!



Csomófogók
A név sok mindent elárul – a csomófogók a drótok, damilok végét hivatottak lezárni, és egy fogó segítségével rögzíthetjük őket. Egy kis lyukon át a láncunk végét átdugjuk, majd a csomófogó két részét összezárjuk (általában fogóval, létezik külön stopperekhez készített fogó is), így a drót/damil/cérna vége elegánsan elrejthető. A legtöbbnél megtalálható egy kis hurok is, amihez pl. valamilyen kapcsot vagy szerelőkarikát tehetünk.



Gyöngyök
Az egyik legalapvetőbb ékszerkészítési kellék. Sok kisgyerek tud gyöngyöt fűzni, hiszen a gyöngyök használata igen egyszerű, ha az ember tud pár praktikát, és valljuk be, önmagukban is igen dekoratívak. Felejtsük el az egyhangú kék, zöld, piros kásagyöngyöket, amit 1-2 szalmagyönggyel tudunk csupán feldobni – hiszen manapság egyre elterjedtebbek a dekoratív „lámpagyöngyök”, a „tűzzománcolt gyöngyök”, a „millefiori gyöngyök”, vagy a teklagyöngyök – és ez csupán pár a végtelen kínálatból. Azt se felejtsük el, hogy már nem csak egyszerű „gömb” alakú gyöngyöket vásárolhatunk, hanem léteznek négyzet-, nonfiguratív, vagy épp csillag-, szív-, esetleg macskafej alakú gyöngyök és a legkülönbözőbb színárnyalatokban, esetleg többszínű gyöngyként is.
- Gyöngykupakok: nincs is jobb módja egy különleges gyöngy kiemeléséhez, mint egy hozzá illő gyöngykupak – csak azt ne felejtsük el, hogy egy szerelőpálca is elengedhetetlen a megfelelő használatához!
- Köztesek: lényegében a gyöngyök között teremt némi távolságot.



Gyűrűalapok
Azt hiszem a gyűrűkészítés az egyik legismeretlenebb területe az ékszerkészítéseknek. A gyűrű alapok ráadásul nehezen fellelhetők a helyi hobbiboltban (legalábbis mifelénk). Pedig némi süthető gyurmával és egy ékszerragasztóval, esetleg ragasztópisztollyal, mindenki gyűrűkészítő kisiparos lehetne! Létezik olyan gyűrűalap is, amelynél gyöngyöt fűzhetünk bele, így a ragasztás nem is alapfeltétele a gyűrűkészítésnek.



Fülbevalóalapok
Millióféle létezik, még több színben és alakban. A hobbiboltokban nem túl elterjedt, de mi tudjunk róla, hogy van „bedugós” alap is.



Függők, medálok
Sok lánc és karkötő alapvető kellékei. A többségük fémből készült, és rengetegféle létezik, sőt, akár magunk is elkészíthetjük süthető gyurmából. Határt csak a fantáziánk szabhat.



Fűző szálak
- Bőr – nem gyöngyfűzéshez, inkább szép medálokhoz való, olyanoknál, amelyeknél a díszes lánc csak elterelné a figyelmet a medálról.
- Damil – talán az egyik legolcsóbb hozzávaló, elég sok helyen hozzá lehet jutni, pl. horgászboltokban, multikban.
- Drótok – nekik és egy fogónak köszönhetően elbúcsúzhatunk az egyenes vonalaktól. Dekoratív megoldás egy egyszerű ékszer feldobásához; nem mellesleg szinte „szétszakíthatatlanok”.
- Gumis cérna – karkötőkhöz ajánlom, olyanoknak, akik nem szeretik a kapcsokat. Ez lényegében egy nagyon vékony gumi, amivel könnyen lehet bánni.
- Láncok – a láncszemeket egy kisolló és egy fogó segítségével könnyen szétnyithatjuk, illetve összecsukhatjuk, így a hosszúságot mi magunk határozhatjuk meg.
- Memóriadrótok – létezik karkötő, nyaklánc, sőt, gyűrű is. Állítólag soha nem veszti el az alakját. Hasznos olyanoknak, akiknek nincs kedvük kapcsokkal bíbelődni.
- Szalag – főleg nyakékekhez ajánlanám. Viszonylag egyszerű vele bánni, csupán egy varrókészletre és pár egyszerű kapocsra van szükség. Hátránya, hogy úgy szép, ha méretre készül.



Kapcsok
Rengeteg -féle létezik, nem csak színben, méretben és alakban, hanem kapcsolódási módban is. Ha kapcsot szeretnénk felhasználni, mindig gondoljuk végig, hogy milyen ékszerre tennénk rá. Pl. csavaros kapcsot nem érdemes karkötőre tenni, inkább nyakláncra, a karkötőre én személy szerint un. 'T-kapcsot' vagy 'S-kapcsot' javasolnék, ezt ugyanis akár a reggeli rohanásban is könnyűszerrel bekapcsolhatjuk egyedül (akár a buszon is, tapasztalataim szerint).



Süthető gyurma
Aki szeretett kisgyerekként gyurmázni, esetleg jó a kézügyessége, annak sok problémája nem lesz egyedi medálok készítésénél, csupán némi süthető gyurmára van szükség. A süthető gyurmákhoz rengeteg kiegészítőt, mindenféle eszközt vásárolhatunk; nyújtót, vágót, de akár lakkot is. Mint a „rendes” gyurmánál, itt is a szivárvány összes színe fellelhető, illetve létezik átlátszó, vagy épp csillámporos gyurma is. Nagyon fontos követni az utasításokat a sütésnél, ha szép végeredményt szeretnénk. Ki örülne egy felhólyagosodott kiegészítőnek?
Tipp: Ha medált készítünk egy szemes szerelőpálcát szúrjuk még sütés előtt a gyurmába, úgy, hogy a hurok a gyurmából kifelé álljon.



Stopperek
Léteznek ún. „cső-" és "kerek stopperek” is, amelyeket általában nem a lánc végén, hanem a felfűzésnél, pl. a medálnál alkalmaznak, ugyanis ez meggátolja, hogy a medál elmozduljon.
Mint Vegazustól megtudtam, ehhez külön speciális fogót is gyártanak.



Szalagvég
A név itt is mindent elárul – ha nincs kedvünk a szalagunkat kézzel megvarrni, akkor egy fogó segítségével erősítsünk rá egy szalagvéget. Hozzáerősítünk egy-egy szerelőkarikát a két végére, majd az egyikre egy delfinkapcsot teszünk, és máris készen van a legújabb nyakékünk alapja.



Szerelőpálcák – mindenféle gyöngyöt felfűzve készíthetünk ékszereket a segítségével
- Fejes ~ – leginkább egy szögre hasonlítanak; egy gyöngy könnyen ráfűzhető, és egy fogóval alakítható a másik vége – a legtöbb esetben hurkot készítünk a végére, így a gyöngy medálként is használható, vagy fülbevalóként.
- Szemes ~ - ezt már nehezebb bármihez is hasonlítani, talán a túl sok Gyilkos Elmék után, vagy a Jog beandandóm témája miatt (emberi jogok szempontjából kell írni, és én a halálbüntetést választottam) leginkább egy akasztófáról lelógó kötélre emlékeztet; ezzel az elemmel könnyen készíthetünk nyakláncot/karláncot/bokaláncot – így ugyanis nem kell megtörnünk a lánc folyamatosságát



Szerelőkarikák – különböző felfüggesztésekhez, pl. medáloknál, kapcsoknál alkalmazhatjuk őket
- Szimpla ~ - teljesen egyszerű használni őket, csupán egy kisollóra van szükség a „szétnyitáshoz” (megörültem neki, hogy nem csak én csinálom így, pár helyen már olvastam, hogy más hobby-ékszerkészítők is hasonlóképp járnak el), illetve egy fogóra van szükségünk az összecsukásához. A legtöbb kapcsot, pl. a delfinkapcsot, a legtöbben egy szerelőkarikába csatolják bele.
- Dupla ~ - küllemében leginkább egy pici kulcstartókarikához hasonlít, és lényegében ugyan olyan funkciókat láthat el, mint a szimpla szerelőkarika, ám a legtöbben sokkal megbízhatóbbnak tartják annál. Ebben van is némi igazság, hiszen a Murphy törvényeknek megfelelően, ha a szimpla szerelőkarikát nem tudtuk a megfelelő módon összezárni, akkor a ráerősített medál, csengő, stb, az icipici kis résen is lecsúszhat.
Véleményem szerint egy szimpla szerelőkarikát sokkal egyszerűbb kezelni, mint egy duplát, de itt szintén a funkciót kell figyelembe vennünk.



Távtartók
Szintén rengeteg -féle alakú, színű, nagyságú létezik, az ékszerkészítés legkülönbözőbb területein. A legtöbben azért szeretik őket használni, mert dekoratívak, feldobják az ékszert. Az egyhangúság garantáltan elkerülhetőek velük.


Esetleg, ha valami hülyeséget írtam, akkor szóljatok nyugodtan :) !!! Addig is, remélem hogy segíthettem!
Képek forrása: Google Képek

1 megjegyzés:

  1. Nagyon, nagyon szépen köszönöm ^^ igazán rendes tőled, és nekem mindenképpen segített :)

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...