2011. augusztus 4., csütörtök

A személyiség diadala - avagy Oskar Stohr és Jack Yufe története


Nagyon nehéz volt olyan képet találni a neten, ami megfelelőképp tükrözné a személyiség szót. Talán a felső kép sem tökéletes a vizualizációra, de sajnos jobbat nem találtam. Megfordult az is a fejemben, hogy találn nincs is megfelelő kép erre a fogalomra.. Hiszen a személyiséget meghatározni nagyon is bonyolult feladat.

A Wikipédia ezt írja:

"személyiség egy széles körben elfogadott definíció szerint egy az egyénre jellemző viselkedési, gondolkodási és érzésminta, ami konzisztensen és ezzel együtt egyedien jellemzi magát az egyént.

Egy másik értelmezés szerint a személyiség különböző testi és lelki tulajdonságok dinamikus és egységes egésze, mely az embert megismételhetetlenné teszi, megkülönbözteti, meghatározza viselkedését és gondolkodását.
Freud pszichoanalitikus megközelítése szerint a személyiségnek három szférája különíthető el:
  • Ösztönén: öröklött, tudattalanban lévő lelki tartomány. Azonnali szükséglet kielégítésre törekszik.
  • ÉN (EGO): közvetít a belső valóság és a külvilág, az ösztönén és a felettes én között.
  • Felettes ÉN: szülői hatásra alakul ki. Ez képviseli a hagyományokat, az erkölcsöt és a lelkiismereti funkciókat.

Caravaggio - Narcissus
Nárcisz képe is ide került, arra gondoltam ugyanis, hogy miért is ne? Hiszen mondhatni "híresség", ha a személyiségekről van szó - ugyanis Nárcisznak köszönhető az ún. "nárcisztikus" avagy önimádó személyiség elnevezése. És szerettem volna kicsit színesebbé tenni ezt a kis bejegyzést, ugyanis legelőször Oskar Stohr és Jack Yufe-ről (akik egyébként komolyan mondom, vadállatok voltak :D, de ez majd kicsit lentebb fog kiderülni, hogy miért is!) szerettem volna itt egy képet, de sajnos a világhálón nem találtam. (de legalább most nem tűnik üresnek ez a bejegyzés :)

Van nekem egy csodálatos könyvem, méghozzá egy majd' 1000 oldalas csodálat, Atkinson - Hilgard - Pszichológia (de általában a tanáraink csak "Atkinson - Pszichológiája"-ként szokták emlegetni). Magával a könyvvel egyébként nincs semmi baj, hiszen pszichológia könyvhöz képest nagyon olvasmányos, sok érdekességet tartalmaz.
Most egy ilyen érdekességet szeretnék nektek idézni belőle, méghozzá egy ikerpár történetét, amivel a 13 - Személyiség című fejezet is kezdődik (ami egyébként az egyik leghosszabb fejezet a könyvben, 100 oldal). Nagyon érdekes, nagyon rövid kis történet lesz :) !

"Oskar Stohr és Jack Yufe egypetéjű ikrek, akik Trinidadben születtek, majd röviddel születésük után Oskart anyja Németországba vitte, ahol a nagymama jó katolikust és nácit nevelt belőle, míg Jack zsidó származású apjával maradt Trinidadben, és gyerekkorát részben egy izraeli kibucban töltötte. A két családnak semmilyen kapcsolata nem volt egymással.
A fivérek már negyvenes éveik végén jártak, mikor a Minnesotai Egyetem külön nevelt ikerpárokat tanulmányozó kutatói összehozták őket. Noha addig csak egyetlenegyszer találkoztak, több tekintetben is megdöbbentően hasonlítottak egymásra. Mindkettőjüknek volt bajusza, mindketten drótkeretes szemüveget és kétsoros kék öltönyt viseltek. Szinte egyforma volt modoruk és temperamentumok, vagy például szokásaik: mindketten szerették a fűszeres ételeket és az édes likőröket, szórakozottan a vécét használat előtt húzták le, szerették a vajas pirítóst kávéba mártogatni, és imádták a liftben hatalmas tüsszentésekkel ijesztgetni az embereket.
A minnesotai kutatók többi ikerpárjai között is voltak ilyen hasonlóságok. A képen látható, //amit én sajnos most nem tudok nektek megmutatni// születésükkor szétválasztott ikrek például, akik 31 éves korukig még csak nem is látták egymást, találkozásukkor mindketten tűzoltóként dolgoztak. Vajon minek köszönhetőek az ilyen hasonlóságok? Mivel nem valószínű, hogy lennének tűzoltó-, pirítósmártogató vagy liftben ijesztgető gének, a hasonlóságok az alapvető személyiségvonások örökletességére utalnak. A pszichológia számára nemcsak az emberek közötti különbségek, hanem a hasonlóságok is megfejtendő titkokat jelentenek."
A fentebb említett kép aláírása a következő (a képen egyébként egy szemüveges, bajszos, félig kopasz ikerpár ül): "Ezek az ikrek, akiket születésükkor elválasztottak egymástól feltűnően hasonlítanak, amikor 31 éves korukban először találkoznak"

Minden esetre remélem, hogy sikerült valami érdekességet belelopnom ilyen módon a napotokba, ugyanis amióta elolvastam ezt a pár bekezdést (ugyanis a könyvet "altatónak" használom, a vizsgaidőszakban bejött :D ), valahogy nem hagyott nyugodni a dolog. Egyfolytában ezen kattogott az agyam.
Azt hiszem annyi bizonyos csak, hogyha bár a gének nem is befolyásolnak minket (hiszen ahogy a cikk is írta, nincs liftben ijesztgető-gén :D ), mégis van valami, ami "belénk kerül", amikor megszületünk - és ez a személyiség, amit nem hagyhatunk magunk mögött, amit nem hazudtolhatunk meg...

"Légy önmagad - mindenki más már foglalt"

2 megjegyzés:

  1. Jujj, ez nagyon érdekes és izgalmas! :) Köszi hogy leírtad, tényleg nagyon jó! A liftben tüsszentésen jót mosolyogtam én is. :D

    VálaszTörlés
  2. Hát, hallod, én azon röhögtem :D ... Nagyon beteg :D ...

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...