2010. november 18., csütörtök

Pihenéshez - Lizzy Borden története


Forrás: LINK

Tikkasztó hőség volt, pedig még nem volt dél sem. Az idős férfi még mindig a reggeli nehéz kabátjában és csizmájában ült a szófán. Amíg ő az augusztusi hőségben szundikált, felesége a fenti emelet vendégszobájában feküdt holtan immár másfél órája. Ugyanaz a kéz, és ugyanaz a fegyver ölte meg, amely hamarosan rá is lesújtott.
A Lizzy Borden ügy több mint száz éve lenyűgözi mindazokat, akik érdeklődnek a különös bűnesetek iránt. Az amerikai történelemben kevés ügy keltett ekkora érdeklődést, mint Andrew J. Borden, és felesége, Abby Borden meggyilkolása. Ezt a borzalmas dolgot ráadásul egy templomba járó, vasárnapi iskolában tanító, tiszteletreméltó hajadon követte el.
1892. augusztus 4-én, körülbelül délelőtt 11 órakor, a Fall Riverben élő, 26 éves Bridget Sullivan, Bordenék cselédlánya, éppen a padlásszobájában pihent, amikor meghallotta Andrew Borden lányát, Lizzyt, amint az sikoltozva őt hívja.
- Mi történt? - kérdezte Sullivan.
- Apa halott! Valaki bejött, és megölte! - felelte Lizzy.
A 70 éves Andrew Borden volt Fall River egyik leggazdagabb lakosa. Második feleségével és két hajadon lányával élt.
Amikor Sullivan lesietett az emeletről, Lizzyt a hátsó ajtónál találta. Be akart menni a nappaliba, ám a lány megakadályozta ebben, és elküldte segítségért. Sullivan átrohant a szomszédba, ám a doktor épp házon kívül volt, így a család egyik barátját értesítette.
Ezalatt Bordenék szomszédja, Mrs. Adelaide Churchill észrevette, hogy valami szokatlan történik a Borden házban, és odament megkérdezni Lizzyt, hogy minden rendben van-e, mire a lány így felelt: „Mrs. Churchill kérem jöjjön át, valaki megölte az apámat!”
- Hol van az édesanyád? - kérdezte Mrs. Churchill.
Lizzy azt felelte, hogy nem tudja, és képtelenek elérni az orvost sem, aki a szomszédban lakik. Mrs. Churchill elküldte egy barátját is segítségért, de időközben a doktor, Mr. Bowen is megérkezett Bordenékhez. Bowen megvizsgálta a testet, majd kért egy takarót, amivel letakarhatta.
Eközben Mrs. Churchill felment az emeletre, hogy megnézze, Abby hazaért-e már. Meg is látta őt, az egyik vendégszoba padlóján fekve.
Abby egy 64 éves, vékony és félénk nő volt, aki rajongott fiatalabbik féltestvéréért, Sarah Whiteheadért.
Időközben küldtek egy távitatot Emmának, Lizzy nővérének is, hogy tudassák a történtekről. Bowen tovább vizsgálta Lizzy apjának holttestét. A jobb oldalán feküdt a díványon, lábai lelógtak a padlóra. A feje enyhén jobbra hajlott, és 11 vágás volt rajta. A vér még mindig csepegett sebeiből. A díványon, falon, és a padlón is mindenütt vérfoltok voltak. Úgy tűnt, álmában támadták meg.
Mrs. Bordenre több mint egy tucatszor csaptak le, később kiderült, hogy pontosan tizenkilencszer. Mindkettejüket egy fejszével ölték meg.
Hamarosan kiérkeztek a rendőrök is a gyilkosság helyszínére.

Az ügy fő résztvevői:

Áldozatok:
  • Mrs. Abby Durfee Gray Borden, Lizzy mostohaanyja (1828-1892)
  • Mr. Andrew Jackson Borden, Lizzy apja (1822- 1892)

Vádlott:
  • Miss Lizzy Andrew Borden (1860-1927)

A ház további lakói:
  • Miss Emma Borden, Lizzy testvére (1849-1927)
  • John Vinnicum Morse, Lizzy anyai nagybátyja (1833-1912)
  • Bridget (Maggie) Sullivan, Bordenék cselédlánya (1866-1948)

Bírák:
  • Josiah C. Blaisdell
  • Albert Mason
  • Caleb Blodgett
  • Justin Dewey

A vád:
  • Hosea M. Knowlton
  • William H. Moody

A védelem:
  • Andrew J. Jennings
  • George D. Robinson
  • Melvin O. Adams

A nyomozók:
  • Rufus B. Hilliard
  • John Fleet
  • Michael Mullaly
  • Philip Harrington
  • Dr. William A. Dolan
  • Dr. Edward S. Wood
A nyomozásnak négy része volt: a halottszemle, kihallgatás, bírósági meghallgatás és a tárgyalás. Lizzy ellen alapvetően nem tudtak semmi bizonyítékot felmutatni. Például nem tudták egyértelműen azonosítani a gyilkos fegyvert és a gyilkosság motivációját sem tudták világosan meghatározni. A több hetes procedúra alatt a nyomozók rekonstruálni tudták az események időbeli sorrendjét, augusztus harmadikától (a gyilkosság előtti nap) egészen augusztus 7-ig, amikor Miss Russel látta, amint Lizzy egy ruhát éget el.
>Augusztus 3.
A nyomozás során kiderült, hogy négy fontos esemény történt ezen a napon.
Az első, hogy Abby Borden reggel 7-kor átment Dr. Bowenhez és azt állította, hogy őt és Andrew-t megmérgezték. Mindketten nagyon rosszul voltak egész éjjel. A doktor szerint hányingerük nem volt komoly, ezért hazaküldte a nőt. Bridget is elég rosszul volt ezen a reggelen. De a boncolás alatt sem találtak semmi bizonyítékot a mérgezésre.
A második, hogy Lizzy elment és sósavat vásárolt. Azt mondta, hogy a rovarokat szeretné vele kiirtani, ám az eladó nem adta ki neki recept nélkül.
A harmadik dolog, hogy John Morse, Lizzy nagybátyja is megérkezett ezen a délutánon. Csomag nélkül érkezett, de úgy tervezte, hogy éjjelre is ott marad, így másnap meg tudja látogatni az utca másik végében élő rokonait is. Mindketten állították, hogy nem találkoztak egymással, csak a gyilkosság napján.
Végül aznap Lizzy meglátogatta Miss Alice Russelt. Szerinte Lizzy nagyon izgatott volt és félt, hogy valami történni fog a szüleivel.
>Augusztus 4.
A gyilkosság napján Bridget 6:15-kor állt szolgálatba. Ekkor már John nagybácsi is fent volt. Néhány perccel később Abby és Andrew is lementek reggelizni. Lizzy még egy ideig a szobájában maradt. Körülbelül délelőtt 9 és 10 között ölték meg Abbyt a vendégszobában. A kis levelet, amit Abby nemrég kapott egy szomszédtól, aki megfenyegette, sosem találták meg. Lizzy azt mondta, hogy véletlenül elégette.
Andrew körülbelül 10:40-kor ért haza, Bridget ekkor éppen az ablakokat pucolta. Az ajtók be voltak zárva, ezért ő engedte be Mr. Bordent. Eközben hallotta Lizzyt nevetni az emeleten. Ám Lizzy később a rendőrségnek azt mondta, hogy a konyhában volt, mikor apja hazaért. Ezután Lizzy is elment hazulról, és amikor 11:10 körül hazaért, apját holtan találta. Ezután érkeztek meg a nyomozók és Dr. Bowen is.
>Augusztus 6.
Ezen a szombati napon temették el Bordenéket.
>Augusztus 7.
Miss Russel meglátta Lizzyt, amint eléget egy ruhát. Azt mondta neki, hogyha a helyében lenne, senkinek nem engedné, hogy meglássa, mit csinál. Lizzy azt mondta a ruha festékes volt, ezért már semmire nem tudta volna használni. Ez volt az a bizonyíték, ami miatt Blaisdell bíró Lizzyt gyanúsította meg a gyilkosságokkal. Augusztus 12-én bíróság elé állították, de nem találták bűnösnek. A Taunton börtönben tartották fogva ez idő alatt. Tárgyalását 1893. június 5-re tűzték ki, és az egész lezajlott 15 nap alatt, június 20-án ért véget. William H. Moody volt az egyik illetékes vádló a Borden tárgyaláson, a másik pedig Hosea Knowlton.
Moody három érvet hozott fel:
  • elképzelhetőnek tartotta, hogy Lizzy képes lett volna megölni a szüleit, és mindezt előre kitervelni
  • majd el is követte a gyilkosságot
  • ellentmondásos tanúvallomása és viselkedése miatt, nem tűnt ártatlannak
Lizzy védője Andrew J. Jennings lett.
Az utolsó nap az esküdtszék alig egy órányi tanácskozás után meghozta ítéletét. Bordent nem találták bűnösnek.
Egy hónappal a tárgyalás után Lizzy és Emma elköltözött egy 13 szobás viktoriánus házba.
1897-ben Lizzyt megvádolták két festmény ellopásával.
Végül 1927. június 1-én halt meg, 67 évesen hosszú betegeskedés után. Emma kilenc nappal később halt meg. Leesett háza hátsó lépcsőjén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...