2011. december 29., csütörtök

Nevelés és oktatás – A mese által kikövezett út - 2. rész

Jó régen volt már az első rész, be kell valljam, el is feledkeztem erről ^^" ... De most megint hoztam egy részt :) ...


Egy másik régebbi, érdekes, oktató rajzfilm az 1971-ben készült, 13 részes magyar mesesorozat a STOP!! Közlekedj okosan, melynek összefuthattunk akár a könyv változatával is. Ezt a sorozatot Imre István rendezte, kivitelezője és grafikusa Radványi Zsuzsa volt, és az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács és az Iskolatelevízió megbízásából a Pannónia Filmstúdióban készült. A mesének két főszereplője van egy Kutyus (Szabó Gyula hangjával), és egy Cicus (Váradi Hédi szinkronjával). A történet egyébként nem túl bonyolult, a legelső részben a Cica rosszat álmodik és fél közlekedni, mire a Kutya megnyugtatja, hogy nincs oka félnie, az a fontos csak hogy betartsa a KRESZ szabályait, és megígéri, hogy segít a Cicának ezek megismerésében. Olyan alapvető ismereteket segít elsajátítani a gyerekeknek, mint például a közlekedési táblák ismerete, vagy épp az úttesten való átkelés, tehát azok a dolgok, melyek közlekedésüket biztonságossá teheti. 1-1 rész nagyjából 7-8 perc körül van, és nagyon sok mókás jelenetet, vicces párbeszédet tartalmaznak. Viszonylag sok benne az ismétlés is, a történet elején általában visszakanyarodnak a már korábban megismert táblákhoz, a Kutya kikérdezi a Cicát, hogy melyik táblának mi a jelentése, tehát pedagógia szempontból igen hasznosnak bizonyul ez a minisorozat.
A kor szellemét olyan apróságok tükrözik a mesében, mint pl. a kutya minden reggel tornázik, melyet akkoriban egészségesnek tartotta, ma pedig már mondanak olyasmit hogy nem ajánlott, illetve a lakásukból lévő kilátás egy hatalmas lakótelepre nyílik, több lakás tetejét is látni onnan. Ezt a mesét mostanában egyébként a Minimaxon lehetett látni, legalábbis nagyon sok felvétel onnan származik, amit a neten megtalálatunk. Én nem emlékszem rá, hogy gyermekkoromban ezzel találkoztam volna a TV-ben, a könyvét is csak egyszer láttam az iskolai könyvtárunkban, és érdekesség volt számomra, hogy miközben kerestem róla adatokat, vagy némi információt (amit szinte lehetetlen volt), ráakadtam egy rendezvényre, ahol óvodásoknak és kisiskolásoknak vetítették le 2011. szeptember 22-én, az Európai Autómentes nap alkalmából, a Móri nőkért és Anyákért Közhasznú Egyesület rendezésében.
Gondoltam érdekes lenne, ha egy japán „oktató” mesét is bemutatnék, erre azért gondoltam igazából, hogy a kulturális különbségeket is bemutassam. Egy1993-as meséről, a Shima Shima Tora no Shimajiro, ami egyfajta internetes „celebbé” vált, hiszen nekünk, akik európai kulturális alapokkal rendelkezik szinte bizarr lehet ennek az anime-nak a témája – ugyanis Shimajirō Shimano (akinek a neve egyébként „Csíkos Shimajiro”-t jelent), egy kisfiú tigris és imádja a fánkot. A történetnek 3 része vált igazán híressé, ugyanis ezekben Shimajiro megtanulja hogy hogyan kell használni a WC-t otthon és a közhelyeken is, ugyanis Japánban míg otthon angol WC-t használnak, addig a közhelyeken a balkán WC-khez hasonló van. A történetet ezért kapták fel sokan, bár szerintem ez abszolút hasznos, ugyanis aranyos kis dalokkal tanítja meg a kicsiknek a használatot, ráadásul Japánban lehet kapni ilyen kis zenélő, műanyag Shimajiro-t is, akit a WC mellé állítva elénekli a dalt.

És még a kérdőív van hátra, amit kicsit vázlatosan írtam le :) ...

Felmérés; 20 válaszadó – 17 nő és 3 férfi; legidősebb – 63, nő; legfiatalabb: 16, nő – átlag: 28
→ érdekes mesefogalom; Az utolsó mohikán (30N), YuYu Hakusho(27F), Harry Potter (63N), Vampire Knight (23N), Tim Burton meséi (19N),
→ Régi mesék előnyben részesítése
1. kérdés: Volt-e rád nagy hatással mese, ha igen akkor melyik? - 1 nem (16N) → igenek: továbbtanulás, hozzáállás pl. a barátsághoz, rajzstílus,
→ 16N: „Inkább a mai mesék. Amiknek semmi értelmük, semmi tanulságuk. Na ezek hatással vannak rám. Miattuk nem nézek mostanában rajzfilmeket. Megdöbbent és elborzaszt, hogy a gyerekek ezt nézik. Hát nem csodálkozom, hogy ilyen hülyék. Kiakadok, hogy nem adnak régi meséket...
→ 19N: „Mikor pedig lett cartoon networkünk, akkor (a Tom és Jerry és) a Scooby Doo volt nálam a sláger, izgatottság és kalandvágy tört rám tőle. Meg elkezdtem miatta megszeretni a szörnyeket. Az Addams Family mellett ez is volt az egyik mese, ami kiszolgálta érdekes érdeklődési köreimet. Később a morbid meséket kezdtem el imádni (de már betegesen), főleg Tim Burton rémmeséit (ha lehet őket mesének nevezni): mint a Karácsonyi lidércnyomás, A halott menyasszony.
2. kérdés: Változott-e meg a hozzáállásod dolgokhoz egy mese miatt? - 2 nem (37N, 20N)
→ inkább tudat alatt, illetve lexikális tudás, nyitottság, kreativitás,
→ 44F: „Minden gyermek egészséges lelki fejlődéséhez szükség van a mesékre, szerintem. De főként azokra, amiknek tanulsága van, amik a klasszikus emberi értékeket megmutatják.
→ 23N: „ Engem a mesék rendszerint lenyugtatnak.
3. kérdés: Tanultál-e meg valami fontosat egy meséből? -
→ sok mindent → ha nem tanították, akkor megeresítették, pl. szorgalom, illedelmesség, kitartás
→ 21F: „Az örök mosoly egy olyan ajándék, ami nem mindenkinek adatik meg... S a legapróbb dolgok tudják legjobban megnevettetni az embert.
→ 19N: „ A Notre Dame-i toronyőr (1-2.) megtanított rá, hogy csak mert nem vagyunk külsőleg tökéletesek, nem szabad elkeserednünk vagy szégyellnünk magunkat. Bármilyen is a külsőnk, ránk találhat a boldogság. És ki kell állnunk másokért, a gyengébbekért. A szépség és a szörnyeteg szintén arra tanított meg, hogy nem a külső számít, hanem a belső. Na meg, hogy ne ítéljünk elsőre. Valaki tűnhet "szörnyetegnek" és szőrösszívűnek, de talán belül jólelkű és kedves, no meg talán magányos. És mindenki tud változni, ha nagyon erősen akarja, vagy ha nagyon szeret valakit.
4 kérdés:Nézel ma is szívesen mesét a szabadidőben? Ha igen, akkor mit gondolsz, mi ennek az oka?
→ igen, vagy ritkán, van aki animét; nosztalgia, gyermekkor visszaidézése, kikapcsolás miatt – 2 nem (36N, 16N)
→ 23N: „A mai mesékkel az a gondom, hogy sokszor szörnyű a megvalósítás, és a fél téglákat vájom ki tőlük falból, némelyikről sokszor azt veszem észre, hogy nem szól egyáltalán semmiről (tisztelet a kivételeknek Disney és társai). Az animékben itt-ott azért még felbukkan némi tartalom.
→ 36N: „Nem nézünk tévét.
→ 16N: „Nem szívesen nézek mesét. Egy az, hogy nem szoktam mostanában tv-zni, kettő pedig nincs értelmes rajzfilm.

Ez pedig a "végszóm" volt:
Egy mesterséges nyelvet lehetséges „anyanyelvként” beszélni akkor, ha valakit szülei gyerekkorában ismertetnek meg a nyelvvel, például az eszperantót becslések szerint 200-2000 személy használja anyanyelvi szinten. Volt próbálkozás egy klingon anyanyelvű gyerek felnevelésére, azonban a szótár nem volt elég nagy ahhoz, hogy egy otthonban felmerülő összes fogalom leírható legyen vele, például a szótár kiegészített változatának megjelenése előtt nem volt szó az „asztal” megnevezésére (azóta van: raS).

Remélem hasznosnak találtátok!

1 megjegyzés:

  1. "Kívül, belül maradjon
    Békében az ország;
    A vásárra menőket
    Sehol ki ne fosszák.
    Béke legyen a háznál
    És a szívredőben.
    Adjon Isten, ami nincs,
    Ez uj esztendőben."
    Arany János
    Boldog új évet kívánok!

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...