2011. július 27., szerda

31napos csokor - 27. nap - 5 alkotó/művész/író, akiknek szívesen lettél volna/lennél a helyében

Még négy nap van hátra :) ...

1) Mary Shelley
Bár soha nem lettem volna képes együtt élni a szerelmemmel és annak feleségével (bár Mary sem tette, de meg lett volna rá a lehetősége), csodálom őt a hihetetlen képzelőerejéért, csodálatos fantáziájáért, és a műveltségéért, amivel olyan érdekessé tette a Frankenstein című művét (hiszen jóformán ez az egyetlen műve, amit magyarra is lefordítottak, pedig legalább 3 tucatnyi megjelent).



2) Vincent van Gogh
Egyetlen egy dolog miatt - mert érdekel, hogy vajon hogy is gondolkodott, mi minden zajlott le a fejében, melyek az "őrülethez", és végül öngyilkosságához vezetett. Hogy megértsem a kacskaringós ecsetvonásokat, és a mindenféleképp szorongást kiváltó kompozíciókat. Nem a legszívderítőbb látvány, de azért érdekel :)



3) Anne Bronte
Azért, mert Ő írta az egyik legkedvesebb könyvet számomra (Agnes Grey), és mivel Ő volt a Bronte testvérek legfiatalabb tagja. Tudom, hogy Ő nem volt annyira termékeny író, mint testvérei, de valahogy olyan szépen írt Ő is... Bár Charlotte vagy Emily helyében is szívesen lettem volna :)



4) John William Waterhouse
A Preraffaelisták egyik kiemelkedő alakja, olyan, aki valami miatt kedves a szívemnek - és magam sem tudom, hogy miért. Leginkább a képei miatt tisztelem és szeretem, hiszen egy csodálatos világot tár elénk, mondhatni egy fantasy világot, amik pedig úgyis közel állnak a szívemhez :) . Ha esetleg nem ismernétek Waterhouse-t, szerintem nézzetek utána, csodálatos képei vannak! Az én abszolút kedvencem az Echo és Narcissus :)


 5) Sappho/Szapphó
(Valahogy nem szeretem, ha le vannak magyarítva a nevek :S ... ) Sapphóról amit a legfontosabb tudni az az, hogy egy ókori görög költőNŐ, akinek csodálatos szerelmes versei voltak, de alig egy pár maradt csak fenn, és azok többsége is töredék csupán. Valahogy mégis olyan csodálatos egy nő... Megragadónak, elragadónak és magával ragadónak tartom a verseit. Olyan csodálatosan, élethűen ír a vágyról, hogy az valami hihetetlen! Imádom :)

2 megjegyzés:

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...