2011. július 3., vasárnap

Vannak, akikről kevés szó esik...

Vannak olyan emberek, akikről kevés szó esik, mégis elismerések sora éri őket. Most kivételesen nem a hétköznapi hősökről szólnék, hanem olyan emberekről, akik valami "átlagtól eltérő hiányban szenvednek", de ezen felülkerekedve, önmagukon túllépve óriási sikereket értek el. Most két színészről írnék nektek...


Marlee Matlin egy 1965-ben született, siket, amerikai színésznő. Ő a legfiatalabb nő (21 évesen), és az egyetlen siket színésznő, aki Oscar-díjat kapott, a legjobb női főszerepért, a "Children of a Lesser God" című filmben, de még rengeteg más, pl. Glolden Globe díjat is bezsebelhetett már. Ám Marlee nem csak innen lehet nekünk ismerős. Rengeteg sorozatban játszott, pl. a CSI:NY, Amy-nek ítélve, A nevem Earl epizódjaiban is feltűnt már. A nevem Earl-ben Joy Turner siket ügyvédnőjeként (és Earl rövid idejű partnereként) láthattuk, az Amy-nek ítélve című sorozatoban pedig egy siket kisfiú érdekeit képviselte, mint siket ügyvédnő (1. évad, 7. rész). A CSI:NY-ban pedig egy siket áldozatot játszott. Aki pedig követi az amerikai show-műsorokat, pl. az Extrém házalakítást, már találkozhatott a színésznővel ott is, hiszen Marlee nem vonult el, úgy él, mint minden normális sztár.
Marlee tehát számomra ezért egy hős - túllépett siketségén, teljes életet él, csodás karriert fut be, és ezek mellett még gyönyörű is :) !



Jamel 1975-ben született, és egy francia-marokkói színész. 15 éves korában súlyos baleset érte - egy barátjával elgázolta egy Párizsból Nantes felé tartó vonat - a barátja elhunyt, Jamel jobb keze a baleset során leszakadt. A balesete után indult el filmes karrierje. Kezdetben kisebb szerepeket kapott, ám 2001-es szereplése az Amelie csodás életében, ahol Lucient alakította, a zöldségárus kissé lassú segédjét, beindította karrierjét. 2002-ben az Axterix és Obelisk - A Kleopátra-küldetés című filmben láthattuk ismét, illetve A tökös, a  török, az őr meg a nő című filmben is játszott. Többször is jelölték César-díjra, és A dicsőség arcai filmben játszott szerepéért elnyerte az Arany Pálmát.
Jamel szerepeinek érdekessége az, hogy egy megnézése után talán fel sem tűnik a nézőnek, de ha többet lát, akkor észre veheti, hogy mindegyikben a jobb keze zsebre van téve, vagy valami egyéb módon el van takarva. Ám a sokszínű szerepkör betöltése azt mutatja, hogy a súlyos balesete nem korlátozza le.


Tehát, erről a két nagyszerű színészről szerettem volna megemlékezni ebben a kis posztban, akik 'hátrányaik' ellenére sikeres karriert futottak-futnak be. Inspiráljanak ők minket a hétköznapokban :) !

3 megjegyzés:

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...