2012. január 3., kedd

Filmajánló - Straight Story - Az igaz történet


Mit csinál egy 73 éves ember? Nagymamám is ugyanilyen idős (na jó nem, nemrég volt 74, de azt mondta egyszer, hogy 48-on felül nőnél nem mondjuk ki a számot :D ), és ő "modern nagyi" lévén sütit süt az unokáinak, tévét néz vagy épp netezik.
És mit csinál egy 73 éves férfi, aki megtudja, hogy a testvére, akivel 10 éve nem beszéltek, szélütést kapott? Elgondolkodik, és elmegy hozzá. És mit csinál ez az ember, ha maga sincs túl jól már, jogosítványa nincs, és szívességet sem szeretne kérni? Egyetlen járművét "veti be", ami egy kis fűnyírótraktor, és ezzel jut el több hét alatt. Mert Amerikában picit másképp mennek a távolságok, mint nálunk.
Pihenésképp szerettem volna valami kellemes történetet, és akkor akadtam rá erre. Elolvasva a történetet, először nagyon meglepődtem, és arra gondoltam, hogy "te jó ég!" - mert nem tudtam, hogy mire számítsak; unalmas lesz? Lehangoló? Esetleg elalszom rajta? Gondolom már sejtitek, hogy azért "ajánlom", mert abszolút pozitív csalódás volt számomra. Hiszen egész végig izgultam!
A történet tehát Alvin Straightről szól, aki egy özvegyember és együtt él Iowában Rose nevű "lassú"-nak titulált lányával. Egy nap a férfit felhívják, hogy a testvérét, Lylet, szélütés érte, Alvin pedig úgy dönt, hogy meglátogatja - a már említett okok miatt egy fűnyírón. 350 mérföld áll előtte (kb. 563 km - ez kb. egy Fehérgyarmat - Kétvölgy, tehát kis országunk két "széle" közti távolság, bár az is csak 551 km), ami a kis járgányon több hetet vesz igénybe. Útja során pedig jobban megismerhetjük az Ő, testvére, lánya történetét, sőt, azoké az emberekét is, akikkel találkozik közben - és persze nem kis feltűnést kelt különös közlekedési eszközével.
Amiért megtetszett a film, az a szimbolikussága. Lehet nem mindenki gondol erre, de azt hiszem ez az út pont olyan, mint a megbocsájtás - hosszú, lassú, cseppet sem akadálymentes. Ráadásul Alvin Lyle házától nem messze le is robban (harmadszor a film során; először vissza is tér Iowába, mert a régi "traktorja" teljesen tönkrement, másodszor az új traktor féke krepál be, persze egy lejtőn), ami szintén a megbocsájtás része lehet - az utolsó megtorpanás, avagy melyik könnyebb; megbocsájtani, vagy haragot tartani?


Sokat elmondtam a filmről, de azt hiszem aki megnézi, az sok új dolgot fedezhet fel benne, főleg mert nem akartam lelőni a "poénokat". Lehet ez afféle magyartanári "belemagyarázás" ("Mire gondolt itt a költő?"), de szerintem bármennyire is igaz történt, az egész út a megbocsájtás szimbolikája, ezért is tetszett meg annyira azt hiszem ^^. Így csak meleg szívvel ajánlani tudom nektek :) ! Ha van kedvetek nézzétek meg online a Megavideo-n ITT (Onlinefilmekaneten "támogatásával"), magyar nyelven, mert nem semmi egy film, az biztos :) ! Szerencsére nem sirat meg, de azért felmelegíti a lelket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...