2012. január 14., szombat

Néhány érdekesség, tény, fogalom, történet a ... szexről és a családról - 2. rész

Ahogy ígértem, jöjjön a 2. rész is (1. rész ITT)! Remélem ezt is érdekesnek és érdemesnek fogjátok találni :) ! Egyébként a vizsgám 5-ös lett ebből, és nagyon-nagyon boldog vagyok miatta ^^!!! Mondjuk, nagyon jó tételt húztam (Szülővé válás folyamata), ám a "Kiskártya" picit zavarba hozott (szexuális kultúra, óvodáskori maszturbáció okai).

- "A jó házassági kapcsolat: az az apa szereti a gyermekét, aki a gyermeke anyját szereti, és az az anya szereti a gyermekét, aki a gyerekei apját szereti"

- A nemi identitás 6 éves korra rendeződik (melyik nemhez tartozunk) - és ennek nagyobb része tudattalan.

- A státusz-irigység elmélete szerint a gyermek azzal azonosul szülei közül, akinek hatalma van. 

- Fél éves korukra a gyermek felfedezi nemi szervét, és másfél éves korára megkezdődik annak érintésének a tiltása ("kéz-tiltás").  2-3 éves korára (nemek közt van különbség; lányok hamarabb) a gyermek a nyelvet sajátítja el. A 3-4 év közötti óvodások már maszturbálnak (emptatikus képességeik révén érzik, hogy ez valami nem kívánatos dolog szüleik részéről). 5-6 éves korára tudja, hogy mi a különbség a két nem között a nemi szerepeket illetően. Ám az eltanult magatartási mintát a személyiségnek még be kell gyakorolnia játék segítségével (pl. papás-mamás).

- Az óvodáskori maszturbáció egy teljesen természetes cselekvés (hiszen a gyermek érzi, hogy mi a jó neki, mi kellemes), amitől sokan megijednek, ám addig nincs ok aggodalomra, míg ez túlzásba nem megy (pl. gyakran, akár leplezetlenül végzi). Az ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, hiszen már ekkor is lehet a stresszoldás egyik fajtája, illetve a testvérféltékenység egyik "tünete"-ként is ismert. Akkor is beszélni kell róla, ha csak "van" - de semmiféleképp sem szabad tőle megriadni vagy tiltani, büntetni, szidalmazni. Az ilyen szülői reakciók emléknyomai a szexualitás tiltott tabu voltát erősítik a későbbi szexuális életben (felnőttkorban).

- A jó szülő megértő, rugalmas, diplomatikus, tárgyalópartner, kompromisszumkézséggel rendelkezik, mindkét fél számára ideális megoldást talál, önbizalommal teli, önállóan hoz döntést, saját erőből való boldogulás készségét tanítja meg gyermekének, képes dédelgetni és egyedül hagyni is gyermekét.

- A jó édesanya mintaadó, érzelmi összetartó, kiegyensúlyozó, békítő, nyugtató, ápoló, védő-óvó, a bioritmusért felelős gondoskodó, a gyermek fejlesztője, az otthonosság megteremtője, példaadó a szeret kifejezésében.

- A jó édesapa mintaadó, gondviselő, családfő, nevelést irányító, munkára nevelő, elősegíti az anya és gyermekei testi-lelki egészségét, anyagi biztonságot próbál teremteni, gyermekei edzője, felelős a család hangulatáért, beszédben és udvariasságban példaadó, a nevelési eredmények megerősítője.

- Mindkét szülő felelős a gyermek fejlődési feltételeinek biztosításáért, a gondoskodás megosztásáért, biológiai, érzelmi szükségletek kielégítéséért, pszichoszexuális fejlesztésért, egymás iránti szeretet és tisztelet kifejezéséért, nagyszülőkkel való kapcsolat kétoldalú ápolásáért.

- A serdülőkor egyik legnagyobb megrázkódtatása az, hogy a "pici, tiszta, karcsú" testből egy "nagy, büdős, szőrös, verejtékes" testté alakul át (így látják a lányok).

- A szexualitás az egyik legerősebb vágy, ami örömet okoz - fontos, hogy egy építő, fejlesztő, komoly kapcsolat részeként legyen jelen. Egy hármas érettségi szint jellemzi; 11-18 - biológiailag, 17-23 - pszichikailag, 22-26 - szociálisan is éretté válunk rá.

- A házasság előtti, "svéd-típusú", kapcsolatok a történelem során sokáig nem voltak legitimek, ám az I. Világháború után ennek erkölcsi megítélése megváltozott.

- Régen a párválasztás alkamai közé tartott a vízhordás, a lányok közös munkavégzése (fonás, tollfosztás, stb.), egyházi-, és családi ünnepek, illetve a vasárnap délutáni táncos alkalmak voltak.

- A szülői szerepre való készülődés jeleit már egészen kicsi korban (főleg a lányoknál) észrevehetjük; hiszen előszeretettel babáznak, felelősséggel vigyáznak a kisebbre, papás-mamást játszanak, és igen magas fokú empátiás képességekkel bírnak.

- A siker kulcsai a családi életre nevelés terén: a család egészsége, építő hangulata, légköre; anya-apa közti testi-lelki harmónia; a szeretet ingyen van, velünk jár!

- A szexuális összhang megteremtése rugalmasságot, alkalmazkodást és szexuális kultúrát igényel. Például azt, hogy a férj ne ragaszkodjon mindig a közösüléshez, a feleség pedig képes legyen férjét petting révén kielégíteni, stb. Ennek előkészítése néhány évet igénybe vehet.

- A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport felmérése, 2004; A vizsgált nők 77%-a nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri partnere férfiasságát. 63%-uk szerint a minőségi együttlét nem a szexnél kezdődik. A nők 53%-a hetente 2-3 alkalommal vágyik arra, hogy ágyba bújjanak vele. 19%-uk ennél is kevesebbszer szeret kielégülni; hetente egyszer, leginkább hétvégén.

Hát, remélem hasznosnak, vagy legalább érdekesnek találtátok a fentebb leírtakat :) . Remélem, hogy senkit nem sértettem meg egyik mondatommal sem, mert egyáltalán nem ez volt a szándékom, pont ellenkezőleg! Ezt gondoltam nem árt tisztázni, ha már ilyesmikről írtam :) ...

3 megjegyzés:

  1. Minden anya tökéletes anya akar lenni. Ha ezt mindet meg kéne valósítanunk ami le van ide írva, tuti egy anya sem lenne a földön mert mindenki felakasztaná magát kétségbeesésében: ez így enyhén szólva IMPOSSIBLE!

    Vajon elég az ha az ember csak "jó" anya a gyerek szemében? (ha az egyáltalán...)

    VálaszTörlés
  2. Be kell valljam Sorrow néni, hogy én azt a részt úgy értelmeztem, hogy a jó anya ezekre törekszik, ezeket próbálja elérni. De szerintem is fizikai képtelenség, de azért törekedni szabad rá, nem igaz :) ? No, nem mintha olyan sok tapasztalatom lenne az anyasággal kapcsolatban ^^" ...

    VálaszTörlés
  3. Plusz, szerintem egy szülő "milyenségét" a gyermeke boldogsága mutatja, nem igaz :) ?

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...