2012. január 12., csütörtök

Néhány érdekesség, tény, fogalom, történet a ... szexről és a családról - 1. rész

A legtrúbb, legkedvencebb család :)
... Mert hát a holnapi vizsgámon egy idősebb úrral ezekről kell majd beszélgetnem. Maga a beszédtéma annyira nem is zavarna, egy baráti társaságban (mert hát azért egészen szabadszájú hölgyemény volnék, barátosném szerint én egy "nyers" ember vagyok ilyen téren, de csak azért, mert nem fogadom el a társadalmi tabukat), a problémám inkább a beszélgetőpartnerrel van. Mármint magával a tanárral semmi bajom sincs, inkább azzal akad gondom hogy ilyesmiről kell vele beszélnem. De mindegy, gondolom értitek a helyzetet. Azért összeszedtem pár érdekességet, remélem sikerül valami újat, érdekeset mondanom :) !

- "Hogy milyen jól teljesítünk, az nem csupán adottságainktól és keménységünktől függ, hanem a társadalmi háttértől, összeköttetésektől, családi kapcsolatoktól, és - nem utolsó sorban - attól, hogy milyen jól teljesítettek korábban szüleink. Az élet nem közönséges futóverseny, hanem váltófutás. Rengeteget számít ,hogy az előttünk futónak mekkora az előnye, amikor átvesszük a kezéből a stafétabotot." - William Rapsberry

- A mai, modern családok jellemzői: monogám házasság (esetleg monogám házasságok sorozata), nukleáris család (két generáció él együtt), neolokális (az új család elköltözik az előző generáció lakhelyéről, új otthont teremt), erőteljes érzelmi kötelékek, egalizáció (egyenlőség), patrilineáris öröklés ("pater familias" maradványa - a férj neve öröklődik tovább).

- Endogámia: csoporton (törzsön, klánon, falun) belüli házasságkötés; Exogámia: csoporton kívülivel kötött házasság

- Csoportházasság az, amikor több férfi és több nő együtt él egy közös, házas kapcsolatban (ilyenről én pl. még sose hallottam, ezért gondoltam hogy érdekes lehet... azért nem próbálnám ki...)

- A 18. században társadalmunkat a család, a rokonság bonyolult kapcsolathálózata szőtte át. A szakirodalom e korra vonatkozóan a család összetétele szempontjából sokszor élesen megkülönbözteti a kiscsaládot (házaspár gyermekkel/gyermekekkel; ma "nukleáris" családnak nevezzük), a törzscsaládot (két család, két generáció együttélése), és az ún. nagycsaládot, amely a rokonság köréhez tartozó családokból és egyéb személyekből álló, 3-5 generációt felölelő családi kooperációként működött.

- 1970 óta folyamatosan emelkedik az egyszülős családok aránya.

- 2,5 éves korra tudatosul a gyermekben hogy melyik nemhez tartozik (ebben elsődleges a szülők viszonyulása, nevelési hatása). Azonban a nemi azonosságtudata 5-6 éves korra alakul ki (a nemi szerep a kultúra terméke).

- A korai anya-gyermek kapcsolat "prototípusa" a későbbi kapcsolatoknak, hiszen a szoptatáskor a gyermek nem csak testi, hanem "lelki" táplálékot is kap, ilyenkor alakul ki benne a szeretni tudás képessége.

- Az ujjszopás dupla örömöt okoz a kisbabának, ugyanis ilyenkor nem csak a szopás okoz örömöt, hanem az ujj is stimulálódik. Mindezek az autoerotikus történések a szexualitás csírái, hiszen a kéz, a száj fontos szerepet tölt be a későbbi szexuális életben is. Ezért nem szabad ezeket a tevékenységeket letörni, csak szabályozni (pl. ügyelni a tisztaságra, a balesetvédelemre). A szopás szükséglet nem tűnik el, ha nem elégülhet ki. Többé-kevésbé rejtett formában elő-előjöhet, pl. körömrágás, ceruzavég harapdálása, stb. formájában.

- A férfiak szexuális aktivitása és potenciája 16-20 éves korban a legerősebb, míg ez a nőknél gyakran csak 28-30 éves korra alakul, ám ez sokáig nem mutat csökkenő tendenciát. Az orgazmuskészség a férfiaknál ráadásul spontán bekövetkező pollúciók (éjszakai magömlések) révén fiziológiailag biztosított, addig a nőknél ez csak tanulással sajátítható el (önkielégítés és petting révén).


Annyira elfáradtam (mert közben ugyebár tanulok a holnapi vizsgámra...), hogy úgy döntöttem, lesz ennek egy második része is, abban a "szaftosabb" dolgokról lesz szó, remélem nem bánjátok :) !

2 megjegyzés:

  1. Ez igazán érdekes tényleg!
    Köszike hogy megosztottad!
    Sok sikert a vizsgához :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, örülök ha érdekesnek találtad :) !

    VálaszTörlés

"Feel free to comment" :)
avagy Kommenteljen bárki nyugodtan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...